Suurin niistä on rakkaus

Suurin niistä on rakkaus

keskiviikko 16. joulukuuta 2020

 Joulukuun 16. päivä 2020 kirkkovaltuusto kokoontui valtuustotalolle, vaikka Uudenmaan alueella oli koronan leviämisvaiheen vuoksi rajoitettu kokoontujien määrää kymmeneen. Kirkkolaki meni kuitenkin tässä tapauksessa rajoitusten ohi. Läsnä oli 52 edustajaa. 


Kokous oli järjestettävä, jotta talousasiat saadaan käsiteltyä. ja erityisesti Espoon seurakuntayhtymän vuoden 2021 talousarvioehdotus ja ehdotus vuosien 2021-2023 toiminta- ja taloussuunnitelmaksi. Näistä käytiin useita puheenvuoroja. Pohdinnassa olivat kiinteistöasiat ja talouden sopeuttaminen. Lähivuosina on alettava supistamaan, rahnat ei riitä. Säästää pitää.

Kokouksessa käsiteltiin myös  Espoon seurakuntayhtymän ympäristöpolitiikka vuosille 2021–2030. 

Yhteinen kirkkovaltuusto päätti hyväksyä Espoon seurakuntayhtymän ympäristöpolitiikan seuraavan sisältöisenä: 

Tausta: Ympäristöjärjestelmä koostuu ympäristöpolitiikasta, ympäristötyön teologisista perusteluista, pitkän aikavälin tavoitteita sisältävästä ympäristöohjelmasta, vuosittaisista tavoitteista ja niiden toteutumista kuvaavista mittareista sekä seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelmista. Tavoitteena on ympäristösuojelun tason parantaminen. 

Ympäristöpolitiikasta päättää yhteinen kirkkovaltuusto ja ympäristöohjelmasta yhteinen kirkkoneuvosto. Seurakuntaneuvostot päättävät seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelmista. Tarkemmat toimenpiteet ympäristöpolitiikan tavoitteiden saavuttamiseksi yksilöidään ympäristöohjelmassa ja -kasvatussuunnitelmissa. Ympäristöjärjestelmä nojautuu kirkon ympäristöohjelman lähtökohtiin: evankelis-luterilaisen kirkon Kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus 2008 -ilmastohjelmaan, Hiilineutraali kirkko 2030 -linjauksen teologisiin perusteisiin ja Luterilaisen maailmanliiton luterilaisen ekoteologian ajattelun Creation – Not for Sale -asiakirjaan. 


Ympäristöjärjestelmän taustalla ovat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Useat niistä toteutuvat jo osana seurakuntien ja seurakuntayhtymän Kirkko Espoossa -strategian arvoja ja visiota sekä seurakuntien tulevaisuusasiakirjoja. 

Ympäristöpolitiikka 2021–2030 

1. Seurakuntien ja seurakuntayhtymän ympäristötyö vahvistaa espoolaisten luontosuhdetta ja kannustaa kestävään elämäntapaan. Muutosten keskellä seurakunnat pitävät yllä tulevaisuuden toivoa. 

2. Seurakuntayhtymän kiinteistöt ovat hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä pois lukien ne kiinteistöt, joista on päätetty luopua. 

3. Vähällä käytöllä olevista tiloista luovutaan, ja tilojen yhteiskäyttöä lisätään. 

4. Päätösesityksissä arvioidaan esityksen ympäristövaikutukset tilanteissa, joissa ne ovat osoitettavissa. 

5. Seurakuntayhtymän metsiä hoidetaan menetelmillä, jotka ovat ekologisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä. Pienistä maa- ja metsäalueista Espoon ja Kirkkonummen alueilla luovutaan maanvaihtojen tai myynnin kautta.

 6. Hautausmaita ja viheralueita hoidetaan niin, että ympäristölle aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa. 

 7. Sijoitustoiminnassa noudatetaan vastuullisen sijoitustoiminnan periaatteita. 

8. Suositaan ilmastoystävällistä ruokaa ja minimoidaan ruokahävikkiä. 

9. Ympäristöohjelman tavoitteita toteutetaan määrätietoisesti seurakuntayhtymän voimassa olevan strategian resurssilinjaukset huomioiden.

(Lähteenä valtuuston esityslista kokoukselle 16.12.2020)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti